Online marketing uitbesteden of zelf doen? Wat is het beste voor mijn bedrijf?

Het kiezen tussen een in-house marketingteam en uitbesteden aan een extern onlinemarketingbureau is een belangrijke beslissing. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Met een in-house team heb je meer controle over je marketingstrategie, kun je sneller handelen en de unieke toon van je merk behouden. Maar deze keuze brengt ook organisatorische uitdagingen en mogelijk hogere opstartkosten met zich mee.

Aan de andere kant biedt een extern marketingbureau vaak een snellere start, minder directe betrokkenheid en toegang tot een brede pool van resources. Echter, je levert in op de diepgaande kennis van je eigen bedrijf en flexibiliteit, omdat je afhankelijk bent van een derde partij.

Wanneer je investeert in de groei van je bedrijf, sta je vaak voor de keuze: een extern bureau inschakelen of een eigen team opbouwen. Beide routes hebben hun eigen uitdagingen en voordelen.

Je doel is duidelijk: je wilt je bedrijf laten groeien en meer inkomsten genereren. Dat betekent dat er serieus werk aan de winkel is op het gebied van marketing. Of je nu je merk wilt versterken of meer opportunities en omzet wilt genereren, je hebt een team nodig, en wel zo snel mogelijk.

Misschien heb je eerder al eens een freelancer ingehuurd, maar waren de resultaten teleurstellend. Of misschien twijfel je om de stap te zetten, bang om nog meer tijd en geld te verspillen aan ineffectieve strategieën.

Het is begrijpelijk dat je wilt investeren in een aanpak die de beste ROI oplevert.

Als gecertificeerd “They Ask, You Answer”-expert heb ik een sterke voorkeur voor een in-house content- en marketingteam. Maar ik weet ook dat dit niet voor elk bedrijf de juiste aanpak is. Externe bureaus en individuen kunnen eveneens goede resultaten opleveren, ook dat heb ik ervaren.

Dus, wat is de beste optie voor jou? In dit artikel ga ik onbevooroordeeld in op de voor- en nadelen van beide keuzes. De juiste keuze tussen een in-house marketingteam en een extern bureau hangt sterk af van je specifieke behoeften en beschikbare middelen. Maar er zijn wel enkele belangrijke overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van een beslissing.

Na het lezen ben je in staat zelf een weloverwogen beslissing te nemen. Afgesproken? Let’s go!

De voordelen van een in-house online marketing team:

Het opzetten van een eigen marketingteam kan een flinke klus zijn, maar de voordelen zijn vaak de moeite waard. Je kunt natuurlijk ook beginnen met één marketeer en daarna uitbreiden naar een volledig team.

Voordeel: Volledige controle

Met een in-house team heb je de touwtjes stevig in handen. Dit geldt niet alleen voor de tools en het personeel, maar vooral voor je marketingstrategie. Je bepaalt zelf de prioriteiten, de te volgen koers en het tempo.

Voordeel: Snelheid en focus

Een eigen team is volledig toegewijd aan jouw bedrijf, wat vaak resulteert in snellere uitvoering van projecten. Je bent hun enige ‘klant’, dus je krijgt alle aandacht. Geen zorgen over wachttijden of contractbeperkingen of SLA’s zoals bij een extern bureau.

Voordeel: Authentieke merkbeleving

Hoewel externe bureaus vaak veel talent en ervaring hebben, kunnen ze nooit de diepgaande kennis van jouw bedrijf evenaren die een in-house team heeft. Deze kennis vertaalt zich in authentieke en effectieve marketingstrategieën die het vertrouwen van je doelgroep winnen.

De nadelen van in-house:

Het aanstellen van een in-house team heeft ook zijn nadelen. Het is belangrijk om deze zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Nadeel: hogere opstartkosten

Het opzetten van een eigen marketingteam brengt initiële kosten met zich mee. Je hebt wellicht nieuwe rollen nodig, zoals een contentmanager/tekstschrijver of videograaf. Deze professionals kunnen een gemiddeld salaris verwachten tussen 36.000 en 40.000 euro. En dat kan nog oplopen, afhankelijk van ervaring en bedrijfsgrootte.

Misschien denk je: “Ik heb al mensen die dit kunnen doen.” Prima, maar die marketingfunctie moet dan wel hun hoofdtaak worden. En hun oude taken? Die moeten mogelijk opgevuld worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

Bovendien komen er administratieve taken bij kijken: inwerken, functioneringsgesprekken, loonsverhogingen en meer.

Nadeel: organisatorische afstemming

Een in-house aanpak vraagt om een bedrijfsbrede afstemming. Iedereen, van de directie tot de verkoopafdeling, moet de marketingvisie begrijpen en steunen. Dit kan een uitdaging zijn, maar het is cruciaal voor succes. Wat ik vaak doe met mijn klanten is het organiseren van een interne training. Tijdens deze sessie bespreken we met het hele team het belang van een solide marketingstrategie. We kijken ook naar hoe iedereen kan bijdragen aan het gezamenlijke succes.

Je staat er niet alleen voor

Stel je kiest voor een in-house team, dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn trainingsbedrijven zoals FLYNQ die je kunnen helpen. We bieden diverse trainingen in digitale verkoop en marketing om je team direct met success te laten starten.

Mijn uiteindelijke doel? Jouw team zo goed maken in het genereren van opportunities en verkopen dat je mij niet meer nodig hebt.

Voordelen van een extern onlinemarketingbureau

Als een in-house team niet jouw ding is, biedt een onlinemarketingbureau ook tal van voordelen. Misschien heb je maar tijdelijk wat content nodig, of misschien heb je een klein bedrijf en nog geen budget voor een (fulltime) marketeer. Ook in die gevallen kan een bureau je verder helpen.

Voordeel: snel van start

Hoe sneller je begint met marketing, hoe eerder je resultaat ziet. Een bureau heeft alles al op orde: processen, talent en middelen. Dus geen gedoe met voorbereiding; je kunt direct aan de slag. Mits het bureau tijd heeft, natuurlijk.

Voordeel: hands-off

Heb je weinig tijd voor marketing? Geen probleem. Een bureau neemt je veel werk uit handen: van strategieontwikkeling tot contentcreatie en videoproductie. Jij hoeft je alleen maar te richten op het stellen van doelen en het geven van feedback.

Voordeel: brede talentenpool

Een bureau biedt een scala aan expertise. Of het nu gaat om strategie, tactische uitvoering, softwarebeheer, contentcreatie, grafisch ontwerp of webontwikkeling, de meeste bureaus hebben het allemaal. En mocht er extra talent nodig zijn, dan hebben ze vaak een uitgebreid netwerk om op terug te vallen.

De nadelen van het inhuren van een extern marketingbureau

Het lijkt misschien ideaal om een bureau in te schakelen, maar ook hier zijn er minpunten.

Nadeel: minder binding met je merk

Een veelgehoorde klacht is dat het eindresultaat niet echt ‘als ons’ klinkt. Ja, er zijn gespecialiseerde bureaus, maar de kans is klein dat zij jouw unieke persoonlijkheid, toon en kennis kunnen vangen. Dit leidt vaak tot meer revisies en veel overleg met je contactpersoon.

Nadeel: beperkte flexibiliteit

Als je met een bureau werkt, zit je vast aan contractuele voorwaarden, vaak een SLA. Dat betekent een vast aantal deliverables en een bepaalde tijdsinvestering. Omdat een bureau meerdere klanten heeft en dus niet altijd tijd voor jou, ben je minder flexibel. Je moet wachten op hun reactie en goedkeuring voordat je wijzigingen kunt doorvoeren.

Nadeel: afhankelijkheid van een derde partij

Een van de grootste nadelen is de afhankelijkheid van een extern team. In plaats van te investeren in de groei van een eigen team, leg je de focus op de ontwikkeling van mensen buiten je organisatie. Zelfs als je een bureau vindt dat goed bij je past, loop je risico. Is het bureau of jouw contactpersoon plotseling niet meer beschikbaar, dan zit je met een probleem. Stop je met betalen, dan komen je campagnes tot stilstand en verlies je alle opgebouwde expertise.

De freelancer of zelfstandig professional

Naast een intern team of een extern bureau kun je ook denken aan het inhuren van een freelancer of zzp’er.

Deze professionals hebben vaak een schat aan ervaring. Velen zijn gestopt met hun vaste baan om als zelfstandige aan de slag te gaan en barsten van het talent.

Ze zijn ideaal voor specifieke projecten of eenmalige taken. Omdat ze niet als werknemers worden beschouwd, hoef je geen loonbelasting of andere premies af te dragen. Dat is een pluspunt, maar er zijn ook nadelen die lijken op die van het inhuren van een bureau.

Ze kennen je persoonlijkheid en merk niet zoals een intern team dat zou doen. Dit kan je ondervangen door de freelancer onbeperkt toegang te geven tot jouw team en vaker over de vloer te laten komen. Ze kunnen geweldige ideeën hebben, maar misschien ontbreekt het ze aan technische vaardigheden om die uit te voeren. Daardoor heb je mogelijk meerdere freelancers nodig, zoals strategen, contentmakers en ontwikkelaars, om je project echt van de grond te krijgen.

Qua kosten kan het alle kanten op. Een freelancer met veel expertise vraagt al snel zo’n 100 euro per uur. Bij een wekelijkse inzet van 15 uur loopt dat op tot ongeveer 6.000 euro per maand, wat vergelijkbaar is met de kosten van een gemiddeld bureau en zelfs meer kost dan het hebben van een eigen medewerker.

Dus, wat is de beste keuze voor jou?

Misschien ben je er nog niet uit na alle voor- en nadelen hierboven.

Gelukkig zijn er een paar vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen welke route het beste bij jouw bedrijf past:

Deze vragen helpen je om de juiste discussies te voeren en te bepalen wat voor jou het zwaarst weegt: een intern team of een extern bureau.

Gebruik de info uit dit artikel om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

De reden dat ik voorstander ben van het hebben van minimaal een in-house content marketeer is omdat tegenwoordig de reis van jouw koper zich voor ongeveer 80% online afspeelt. Dat is het domein van marketing. Wanneer je dat uitbesteed, besteedt je in feite 80% van jouw klantreis uit aan anderen. In mijn visie is dat te belangrijk om aan een ander over te laten.

Als je met één medewerker begint kan je nog steeds een aantal aspecten door externe vakspecialisten aan laten vullen.

Als je vindt dat je je marketingstrategie en je contentproductie beter intern kunt houden, sta ik klaar om je op weg te helpen.

Plan direct jouw gratis consult

Vertel me met welke uitdagingen jouw bedrijf te maken heeft. Ik geef je tips om direct toe te passen en vertel je eerlijk óf en hóe ik je organisatie hierbij kan helpen. Plan jouw 30-minuten consult direct in mijn agenda.

Recente berichten uit het kenniscentrum

Podcast
In deze aflevering vertelt Wencke hoe ze met assignment selling het salesproces bij Great Place to Work van zes maanden...
Video
Je weet dat de vraag gaat komen. Wat kost dat? De meeste B2B bedrijven waar ik over de vloer kom...
Artikel
Een van de nadelen van contentmarketing is dat het lang kan duren voordat je resultaat ziet. Je schrijft een relevant...