Zelfselectie-tools: onmisbaar voor een klantvriendelijke koopervaring – inclusief voorbeelden

In de huidige digitale wereld waar kopers hun eigen aankoopproces beheren, zijn zelfselectie-tools onmisbaar voor bedrijven die streven naar een klantvriendelijke koopervaring. Ook B2B-kopers verwachten een intuïtieve, klantgerichte ervaring, vergelijkbaar met wat ze als consument ervaren in B2C. Daarom is zelfselectie niet alleen in de B2C een krachtig instrument voor bedrijven om aan deze verwachtingen te voldoen. 

Maar wat zijn deze tools eigenlijk? En hoe kunnen ze jouw bedrijf helpen om potentiële klanten beter van dienst te zijn? In dit artikel gaan we de wereld van zelfselectie verkennen, met aandacht voor praktische voorbeelden.

Zelfselectie-tools: Wat zijn ze?

Zelfselectie-tools zijn online hulpmiddelen die klanten in staat stellen om zelf producten of diensten te kiezen op basis van hun specifieke behoeften en voorkeuren. Deze tools maken het koopproces intuïtiever en klantvriendelijker, doordat klanten op eigen tempo en zonder directe verkoopdruk de beste opties kunnen verkennen.

Zelfselectietools die B2B- en B2C-bedrijven vaak gebruiken, zijn onder meer:

 • Product- of dienstenselectoren.
 • Maatwerk voor producten- of diensten..
 • Prijsberekening Instrumenten.
 • Chatbots of andere conversatie marketingtools.
 • Geautomatiseerde planning software (zoals de mogelijkheid voor een afspraak maken in een agenda) .

Er zijn verschillende manieren waarop deze tools werken, afhankelijk van welke je wilt aanbieden en hoe. Als je bijvoorbeeld een prijsberekeningsinstrument of een chatbot aan je website wilt toevoegen, kan het zo simpel zijn als het toevoegen van een plugin. Als je op zoek bent naar iets uitgebreider, moet je misschien een professional de tool voor je laten configureren en bouwen. Dit hangt allemaal af van wat jouw kopers nodig hebben en hoe je besluit het aan hen te geven.

De voordelen van zelfselectie

Klantautonomie en Vertrouwen

Een van de belangrijkste voordelen van zelfselectie is dat het klanten de mogelijkheid geeft om autonoom beslissingen te nemen. Dit stimuleert een gevoel van controle en vertrouwen bij de klant, wat cruciaal is voor een positieve koopervaring.

Verhoogde klanttevredenheid en betrokkenheid

Zelfselectie kan ook de klanttevredenheid en betrokkenheid verhogen. Door de klant de kans te geven om actief deel te nemen aan het selectieproces, voelen ze zich meer betrokken bij de aankoop. Dit verhoogt de kans dat ze tevreden zijn met hun uiteindelijke keuze.

Vermindering van aankoop-angst

Aankoop-angst is een veelvoorkomend probleem bij online winkelen. Zelfselectie kan dit probleem aanzienlijk verminderen door de klant te helpen bij het navigeren door de beschikbare opties, waardoor de kans kleiner wordt dat ze overweldigd raken door te veel keuzes.

Voorkom deze fout als het gaat om zelfselectietools

Hoewel zelfselectietools veel voordelen bieden, kunnen er ook uitdagingen aan verbonden zijn. Een van de meest voorkomende fouten die bedrijven maken met hun zelfselectietools is het ontbreken van voldoende uitleg of begeleiding. Dit kan ertoe leiden dat klanten in de war raken en uiteindelijk afhaken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zelfselectietools eenvoudig te begrijpen en te gebruiken zijn.

Zo begin je met zelfselectie

Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen.

 1. Breng de buyers journey in kaart: De eerste stap is om te begrijpen hoe jouw ideale klant tot een aankoopbeslissing komt. Wat zijn de stappen die zij nemen vanaf het moment dat ze zich bewust worden van een probleem of behoefte, tot het moment dat ze beslissen om bij jou te kopen? Dit proces, ook wel bekend als de ‘buyers journey’, is cruciaal om te begrijpen voordat je kunt beginnen met het ontwerpen van zelfselectietools. In sommige gevallen kan een zelfselectietool ook ingezet worden om jouw ideale klant zich bewust te maken van een probleem.
 2. Inventariseer de veelgestelde vragen: Kijk eens naar de vragen die klanten vaak stellen in elke fase van hun buyers journey. Dit kan je helpen om te identificeren waar er behoefte is aan extra informatie of begeleiding, en waar zelfselectie nuttig kan zijn.
 3. Maak een schifting in de vragen: Sommige vragen hebben duidelijke antwoorden, terwijl andere afhankelijk zijn van meerdere factoren. Maak een onderscheid tussen deze twee soorten vragen. Zelfselectietools zijn vooral nuttig voor het beantwoorden van duidelijke, feitelijke vragen, terwijl complexere vragen mogelijk beter kunnen worden behandeld door een medewerker.
 4. Bedenk welke vragen met een zelfselectietool beantwoord kunnen worden: Nu je een beter inzicht hebt in de soorten vragen die potentiële klanten stellen, kun je bepalen welke vragen geschikt zijn om te worden beantwoord met een zelfselectietool. Begin klein, met een eenvoudige tool die je snel kunt implementeren en testen.
 5. Maak klanten bewust van de tools: Zodra je een zelfselectietool hebt geïmplementeerd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat (potentiële) klanten ervan op de hoogte zijn. Dit kan door de tool prominent op je website te plaatsen, of door klanten er actief naar te verwijzen wanneer ze vragen stellen.
 6. Blijf meten en aanpassen: Zoals bij elke marketingstrategie, is het belangrijk om de prestaties van je zelfselectietools te blijven meten en te optimaliseren. Als een tool niet de gewenste resultaten oplevert, of als de behoeften van je potentiële klanten veranderen, wees dan bereid om aanpassingen te maken.

Inspirerende voorbeelden

Zelfselectietools zijn niet beperkt tot een bepaald type bedrijf of industrie. Ze zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en kenmerken van elke B2B- en B2C-markt. 

Hier zijn een paar inspirerende voorbeelden die laten zien hoe andere bedrijven zelfselectietools hebben geïntegreerd in hun klantreis:

Praktijkvoorbeeld: Kroftman loodsen en zelfselectie

Een indrukwekkend voorbeeld is Kroftman, een bedrijf dat opslagtenten, loodsen en containeroverkappingen voor zakelijke opslag ontwerpt, produceert en verkoopt.

Kroftman heeft een ingenieuze zelfselectietool ontwikkeld, genaamd ‘Ontdek of jouw gewenste loods past op jouw perceel’. Deze tool maakt gebruik van Google Maps om klanten een visuele voorstelling te geven van hoe een bepaalde loods op hun terrein zou passen. De tool stelt kopers in staat om de locatie, grootte en oriëntatie van de loods aan te passen, waardoor ze een duidelijk beeld krijgen van de mogelijkheden voordat ze een aankoop doen.

Daarnaast heeft Kroftman een offertetool die klanten helpt om snel en in één oogopslag te zien of de loodsen die Kroftman verkoopt aan hun wensen voldoen. Deze tool speelt een cruciale rol in de besluitvorming van de klant.

Zelfselectie bij SendCloud: naadloze verzending voor e-commerce bedrijven

Het volgende voorbeeld is SendCloud, naar eigen zeggen, Europa’s nummer 1 verzendsoftware. SendCloud maakt het verzendproces soepeler en efficiënter voor e-commerce bedrijven door het aanbieden van een volledige bezorgervaring, van het moment van aankoop tot retouren.

SendCloud heeft twee zelfselectietools die hun klanten in staat stellen om geïnformeerde beslissingen te nemen. De eerste is hun prijs selectietool. Klanten kunnen hun maandelijkse verzend volume invoeren en SendCloud zal het beste pakket aanbevelen op basis van hun specifieke behoeften. Hiermee weten ze precies wat het ze gaat kosten om met SendCloud aan de slag te gaan.

De tweede tool die SendCloud biedt, is hun ROI-calculator. Met deze tool kunnen klanten in minder dan 10 seconden ontdekken hoeveel tijd en kosten ze kunnen besparen door gebruik te maken van SendCloud’s diensten. Het enige wat ze hoeven te doen is het gemiddelde aantal pakketten dat ze per maand verzenden invoeren, en SendCloud zal hun potentiële besparingen laten zien.

Door gebruik te maken van deze zelfselectietools stelt SendCloud hun klanten in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen. Net als de andere bedrijven die we hebben besproken, bewijst SendCloud het belang en de effectiviteit van zelfselectie in de B2B.

Wix: een toegankelijk website ontwikkelingstool

Wix is een online platform waarmee je eenvoudig je eigen website kunt bouwen en beheren. Deze tool staat bekend om zijn eenvoud en toegankelijkheid, waardoor het een populaire keuze is voor zowel particulieren als bedrijven die een online aanwezigheid willen creëren.

Een van de grootste troeven van Wix is de eenvoudige sleep- en voeg-in-functie die het bouwen van een website intuïtief maakt, zelfs voor degenen die nog nooit eerder een website hebben gebouwd.

Het zelfselectie-aspect van Wix betekent dat gebruikers volledige controle hebben over hun website. Ze kunnen de lay-out, het design, de inhoud, en de functionaliteiten zelf bepalen en aanpassen. Dit maakt Wix tot een krachtig instrument voor bedrijven om een gepersonaliseerde en aantrekkelijke online aanwezigheid te creëren die past bij hun specifieke behoeften en doelstellingen.

Ook biedt Wix een flexibel prijsmodel met verschillende abonnementsprijs, van gratis tot premium pakketten. Dit maakt het toegankelijk voor bedrijven van elke omvang, ongeacht hun budget. Gebruikers kunnen de prijs en functies selecteren die het beste bij hun behoeften passen, wat de zelfselectie ervaring verder versterkt.

River Pools: een behulpzame prijzen calculator

Dit voorbeeld kon natuurlijk niet ontbreken. River Pools is namelijk het bedrijf van Marcus Sheridan, waar They Ask, You Answer haar oorsprong kent. River Pools, verkoper en fabrikant van kunststof zwembaden, biedt een zwembad configurator aan. Met deze tool kunnen klanten hun eigen zwembad ontwerpen, inclusief grootte, vorm, kleur en optionele functies. 

Na het selecteren van de grootte van het zwembad dat je interesseert, worden de elementen die inbegrepen zijn bij het geselecteerde zwembad grootte zichtbaar. Elke stap biedt extra details – zoals je laten weten dat ze ervoor zorgen dat je zwembad met water wordt gevuld – om de ervaring persoonlijker en doordachter te maken.

Vervolgens selecteer je de materialen die in je zwembad gaan en eventuele extra’s, zoals een automatische stofzuiger of waterval. De tool presenteert dan enkele factoren waar je rekening mee moet houden, zoals of je al dan niet extra graafwerk of een keermuur nodig hebt.

Aan het einde van het proces voer je je gegevens in en wordt de offerte in slechts enkele minuten naar je toe gestuurd – geen trucs of verborgen voorwaarden. River Pools’ prijzen calculator is een geweldig voorbeeld van hoe zelf selectietools het koopproces kunnen stroomlijnen en kopers in staat kunnen stellen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. 

De transformerende rol van zelfselectie in de B2B-sector

Zelfselectie-tools zijn niet alleen nuttig voor het visualiseren van producten of diensten, maar kunnen ook worden gebruikt voor het selecteren van specifieke functies, het vergelijken van prijzen en het berekenen van de totale kosten (total cost of ownership). Ze kunnen ook helpen om complexe productinformatie op een eenvoudige, begrijpelijke manier te presenteren.

Zelfselectie inzetten voor Leadgeneratie

Zelfselectietools kunnen een effectieve manier zijn om leads te genereren, maar het is essentieel dat ze op de juiste manier worden ingezet. Dit wordt perfect geïllustreerd door mijn persoonlijke ervaring met het gebruik van deze tools bij twee verschillende verzekeringsmaatschappijen, toen ik een AOV-verzekering wilde afsluiten.

Bij Insify was de tool in eerste instantie gemakkelijk te gebruiken. Ik vulde mijn gegevens in, zoals geboortedatum, jaarloon en hoelang ik een uitkering wilde ontvangen.

Echter, na al deze stappen doorlopen te hebben, werd er van me gevraagd om mijn e-mailadres in te voeren voordat ik enig resultaat kon zien. Dit was voor mij behoorlijk frustrerend. Ik had al mijn informatie ingevoerd, maar kreeg geen direct antwoord. Ik voelde me bedrogen en besloot mijn e-mailadres niet te geven.

Centraal Beheer, daarentegen, bood een fijnere ervaring. Op één enkel scherm kon ik al mijn informatie kwijt en kreeg ik direct een bedrag te zien. Geen gedoe, geen extra stappen, alleen directe, transparante informatie. Dus besloot ik hen te belonen met een afspraak.

Het verschil tussen deze twee ervaringen benadrukt hoe belangrijk het is om de juiste balans te vinden bij het inzetten van zelfselectietools voor leadgeneratie. Het kan verleidelijk zijn om te proberen zoveel mogelijk informatie van de gebruiker te verzamelen, maar in een tijd waarin mensen huiverig zijn om hun gegevens achter te laten, kan dit averechts werken.

Wat bedoeld was als een leadgeneratie-tool, kan heel snel veranderen in een ‘afschrik-tool’ als gebruikers zich misleid of gefrustreerd voelen. Zorg ervoor dat je transparantie en gebruikersgemak voorop stelt wanneer je zelfselectietools inzet voor leadgeneratie. Wees in ieder geval eerlijk vanaf het begin dat je om een e-mail adres gaat vragen, doe niet alsof je direct inzicht krijgt als dat niet zo is.

De toekomst van zelfselectietools

Zelfselectie heeft al een grote invloed op de B2C-sector en worden langzaamaan ook toegepast in de B2B-sector, maar we staan nog maar aan het begin. Met de constante vooruitgang in technologie en de groeiende vraag naar gepersonaliseerde, klantgerichte ervaringen, zal het gebruik van dergelijke tools alleen maar toenemen.

Wil je een keer verder sparren over zelfselectie met mij? Maak hieronder een afspraak rechtstreeks in mijn agenda. Tot dan! 

Plan direct jouw gratis consult

Vertel me met welke uitdagingen jouw bedrijf te maken heeft. Ik geef je tips om direct toe te passen en vertel je eerlijk óf en hóe ik je organisatie hierbij kan helpen. Plan jouw 30-minuten consult direct in mijn agenda.

Recente berichten uit het kenniscentrum

Artikel
Hoe selecteer ik de beste They Ask You Answer coach voor mij?
Je wilt aan de slag met They Ask You Answer (TAYA) en je bent ook zover dat je onderzoekt om...
Artikel
Je wil je merk versterken. Vaak is dat omdat je concurrentie er steeds vaker met die geweldige (potentiële) klant vandoor...
Podcast
In deze aflevering vertelt Wencke hoe ze met assignment selling het salesproces bij Great Place to Work van zes maanden...